Košarica

Košarica je prazna!

Tražilica

8 koraka do funkcionalnije kuhinje bez renoviranja

Mnogo smo puta pisali o važnosti funkcionalnosti kuhinje – koliko je važno imati sve na pravom mjestu i pri ruci, razumno raspoređene individualne kuhinjske elemente, da imate dovoljno prostora pri pripremanju obroka i da čišćenje kuhinje ne predstavlja noćnu moru.

8 koraka do funkcionalnije kuhinje bez renoviranja

Sve je to naravno jednostavno kod planiranja potpuno nove kuhinje, jer je jedina prepreka sam prostor (ugradnja prozora, vrata) – ali šta ako imamo postojeću kuhinju koju ne želimo ili ne možemo
u potpunosti zamijeniti?
Alveus stručnjaci imaju rješenje za vas, jer su zajedno sa razvojnim timom osmislili dodatke koji nam olakšavaju rad u kuhinji, pojednostavljuju korištenje sudopera i pružaju mogućnost boljeg korištenja
radne površine.

Korak 1: Kuhinja koja vam dobro služi

Prva stvar koja čini kuhinju funkcionalnom je njen raspored.

Kuhinjski trokut je popularan alat za arhitekte kada planiraju kuhinju: sudoper, šporet i frižider trebaju činiti uglove trokuta, a razmaci između njih trebaju biti stranice trokuta.A šta ako ne planiramo renoviranje i već imamo postavljenu kuhinju? Onda hajde da dobro pogledamo opcije koje su nam date, bez obzira na raspored elemenata.
Mnogo se može uraditi na funkcionalnosti uz dobru organizaciju ladica i kuhinjskih ormarića i dodatnih polica za odlaganje.

Razmislite koje stvari rijetko koristite i premjestite ih ili na gornje police ili u neki ormarić izvan kuhinje, odakle ćete ih uzeti samo kada vam zatrebaju.Ako neki uređaj godinama niste ni dotakli ili na primjer ako imate nekorištene posude u originalnom pakovanju, poklonite ih prijateljima ili odnesite na centar za ponovnu upotrebu.
Na taj način ćete brzo provjetriti; svoje ormariće i dobiti prostor na policama.

Korak 2: Dragocjeni prostor na kuhinjskoj radnoj ploči

Nakon što ste pospremili i organizirali ladice i kuhinjske ormariće, dobili ste dodatni prostor u njima.

Sada je vrijeme da se oprostite od nereda na kuhinjskoj radnoj ploči.Svaki centimetar radne površine je bitan, pa ga nemojte smanjivati na račun malih kuhinjskih aparata i posuđa koji nisu u svakodnevnoj upotrebi.

Korak 3: Jednostavno povećajte radnu površinu

Nedovoljna radna površina je čest problem, posebno u maloj kuhinji.
Čak i ako se trudimo pospremiti na vrijeme, često nam ponestane prostora dok kuhamo. Alveus ima idealna i praktična rješenja koja odgovaraju svakoj kuhinji: drvene daske za rezanje i poklopce za sudoper.


Oba dodatka su dostupna u različitim dimenzijama kako bi odgovarali različitim površinama sudopera.
Odgovarajuća daska za rezanje koja odgovara pojedinačnom sudoperu jednostavno se postavlja na sudoper. Na taj način ga pokrivamo i tako povećavamo radnu površinu.

Neki modeli sudopera  imaju i dodatni radni nivo unutar sudopera. To vam omogućava da na nju postavite dasku za rezanje, posudu za cijeđenje posuđa ili Allround kako biste dobili dodatni prostor.
Poklopac za sudoper se praktično može koristiti kao dodatni prostor za odlaganje pored ili na sudoperu.

Korak 4: Napredna kuhinjska radna stanica

U Alveusu uvijek razmišljamo šire, kako u smislu funkcionalnosti, estetike tako i u smislu upotrebljivosti na različite načine.

Tako su Alveusovi sudoperi više nego samo obični sudoperi sa površinom za cijeđenje.Praktični i duboki su, modernih linija, jednostavni za upotrebu i čišćenje, a uz pripadajuću kuhinjsku armaturu i dodatke mokri dio kuhinje postane ujedno i centralna tačka vaše kuhinje – prava mala kuhinjska radna stanica.
Svom sudoperu dodajte posudu za ocjeđivanje i AllRound podlogu kako bi raširili njegovu praktičnu primjenu tokom i nakon kuhanja.

Zašto bi neatraktivna plastična posuda za ocjeđivanje zauzimala vaš dragocjeni prostor na radnoj ploči?Kada vam više ne treba, All-Round podlogu za ocjeđivanje i sušenje posuđa jednostavno smotate i stavite u ladicu.
Za lakše pranje voća i povrća koristite posude za oceđivanje, a pomoću drvene daske na sudoperu kreirajte dodatan prostor za rezanje.

Prilikom rukovanja hranom često peremo ruke sapunom, a dobro je imati i deterdžent za suđe stalno pri ruci. Ali šta ako su obje bočice iz trgovine tako neprivlačne? Alveus ima i rješenje za to - dozatore za deterdžent, koji se ugrađuju u
sudoper tako da im samo ručica viri.

Ako razmišljate o zamjeni komplet sudopera, posebno preporučujemo Alveus Atrox i Quadrix Monarch, koji će vašoj kuhinji dodati elegantan izgled i multifunkcionalnost.


Korak 5: Funkcionalna kuhinjska slavina

Prava kuhinjska radna stanica; ima tudi kuhinjsko slavinu, koja nije samo estetski savršena, već je i korisna za sve vaše kuharske poduhvate.

Među najčešćim izborima kupaca koji traže slavine koje omogućavaju dosta manevriranja, nalaze slavine sa mogućnošću izvlačenja i sa funkcijom tuša: Billy – S, Lara – S, Lyra – S, Siros – P in Norma.

 Sve slavine su vrlo praktične, ali estetski aspekt nauštrb toga nije ostao na sporednom kolosijeku.


Korak 6: Pametno organizirano smeće

Još jedan primjer dobre prakse i organizacije kuhinje je dobro postavljen prostor za smeće. 

Prošla su vremena kada je na rubu zida vladala velika plastična kanta za smeće s otvorom.
Čak i na račun jednog ormarića, ima smisla postaviti odvojeni sistem za sakupljanje otpada ispod sudopera. Reciklaža je važan dio svakog domaćinstva, a Alveusov sistem za prikupljanje otpada
Albio,
koji se također može naknadno ugraditi u bilo koji ormarić, idealno je rješenje za mudro  organiziranje vašeg otpada. 

Smeće više neće kvariti izgled vaše kuhinje, imaćete ga stalno pri ruci tokom rada, a kante iz sistema Albio će se lako otvoriti kada otvorite kuhinjski ormarić.


Korak 7: Svjetlo je neophodno

Jedan od aspekata koji utiče na dobru funkcionalnost kuhinje je i svjetlost.

 

Potrebno nam je dobro osvjetljenje tokom pripreme i čišćenja hrane. Praktična je led traka ispod gornjih ormarića koja dobro osvjetljava cijelu radnu ploču. 

Međutim, možete jednostavno ugraditi jaču sijalicu u postojeće svjetlo. Odmah ćete primijetiti razliku u cjelokupnom izgledu prostora.


Korak 8: Prilagodite kuhinju svojim navikama

Iako smo danas dali savjete za dobru iskoristivost kuhinje, neće vam svi savjeti nužno odgovarati.

Posmatrajte tokom rada kako otvarate ladice, kojom rukom zalazite u njih, gde stavljate pribor.Kuhinja bi trebala biti prilagođena vašim navikama i potrebama, jer vi ste onaj koji upotrebljava. U kuhinji u kojoj je ugodno raditi, ujedno ćete se i osjećati dobro. I to je ona tačka na i, koja kuhinji daje poseben čar individualizma.

Povratak na popis