Košarica

Košarica je prazna!

Tražilica

Alveus – suživot s prirodom

Dan planete Zemlje u ovom se obliku često obilježava tokom čitave sedmice oko 22. aprila. Skoro svaki pojedinac može dodati svoj kamenčić u mozaik zdrave i očuvane planete.

Alveus – suživot s prirodom

Alveus je lociran u Loškoj dolini, u posebno osjetljivom dijelu Slovenije.

Blizu naše proizvodnje nalazi se globalni fenomen Križne jame, pa je odgovorno upravljanje okolišem od ključne važnosti

Svjetski fenomen Križna jama i jedinstveno Cerkničko jezero

Križna jama svjetski je poznata kraška pećina s podzemnim jezerima kroz koja teče kristalno čista voda.

Nešto manje od 9  kilometara tunela krase stalaktiti, pregrade i netaknuta priroda, koju, uprkos tome da je pećinu moguće posjetiti, nisu ometali električnim ožičenjima i betonskim stazama.

Autor slike: Csaba Egri


Dok se vozimo čamcem po jezeru saznajemo da je pećina na četvrtom mjestu u svijetu po raznolikosti pećinskih organizama, od kojih ovdje možemo naći čak 51 primjerak različitih vrsta!

Križna jama također je globalni fenomen zbog nalazišta ostataka pećinskih medvjeda. Upravo su u Križnoj jami pronašli najveću lubanju pećinskog medvjeda na svijetu, koji je bio težak čak 1500 kilograma.

Nedaleko je još jedna prirodna znamenitost regije - Cerkniško jezero, najveće periodično jezero u Sloveniji. 

Ogromno jezero u potpunosti se napuni u proljeće i za vrijeme kiša, a okolica impresionira raznolikom florom i faunom. Voda Cerkničkog jezera također se ulijeva u Križnu jamu.

Autor slike: Csaba Egri

Alveus – u suživotu s prirodom


Alveus se nalazi nekoliko kilometara od Križne jame.

Kako bi ovaj suživot uopšte bio moguć, prema lijepom okolišu odnosimo se vrlo odgovorno, na svim nivoima: u razvoju, upravljanju otpadom, niskoenergetskom proizvodnjom, vraćamo pročišćenu, besprijekornu vodu u prirodu, Alveusovi proizvodi su visokog kvaliteta, s dugim životnim vijekom, neki su materijali (nehrđajući čelik) čak 100% razgradivi.

Kupcima šaljemo Alveus proizvode u ekološki prihvatljivoj ambalaži - stiropor se postepeno zamjenjuje kartonom.

Šta nam omogućava suživot s osjetljivom prirodom u okruženju?

Proizvodi od nehrđajućeg čelika Alveus mogu se 100% reciklirati, a također imaju vrlo dug vijek trajanja (sudoper zamjenjujemo kad nam dosadi, a ne zbog kvarova ili trošenja), pa je s ovog vidika njegova proizvodnja održiva odluka. 

  • O velikoj brizi za prirodu svjedoče i naši "zeleni" certifikati i dozvole: bili smo među prvima u Sloveniji koji su dobili ekološku dozvolu

Takođe se možemo pohvaliti ISO 14001 certifikatom za odgovorno upravljanje zaštitom životne sredine i prva smo kompanija sa više od 1000 zaposlenih koja je dobila ovaj certifikat.

  • Vlastiti uređaj za pročišćavanje omogućuje nam vraćanje čiste vode u okolinu.


    Linija za pranje Alveus ima uređaj za pročišćavanje vode koji iz proizvodnje vraća pročišćenu, tj. čistu vodu u okolinu i tako ni na koji način ne zagađuje i ne opterećuje osjetljivi okoliš, posebno prekrasnu Križnu jamu koja se nalazi u neposrednoj blizini naše tvornice, a jedan njen krak prolazi doslovno ispod naših nogu.
  • Niskoenergetska proizvodnja, nagrađivana inovacija: Uz želje i potrebe kupaca, Alveusov razvojni tim također ima na umu kontinuirano usavršavanje i inovacije u proizvodnji kako bi bila što energetski manje rasipna.

Tako smo dobili nagradu za inovaciju duboko nacrtanog korita kod nehrđajućeg sudopera s radijusom R40 bez srednjeg zavarivanja (sudoper srednjeg segmenta proizveden tehnologijom nižeg segmenta). Više o samoj inovaciji i njenom pozitivnom uticaju na prirodu možete pročitati ovdje.

  • Alveus smanjuje neekološku ambalažu: svjesni smo da naši kupci moraju primiti neoštećene proizvode, a istovremeno znamo kako otpad od ambalaže opterećuje okolinu, pa smo također posvećeni poboljšanju ambalaže isporučenih proizvoda. 

Stoga neprestano smanjujemo količinu neekološke ambalaže i zamjenjujemo je ekološki prihvatljivijom. Neekološki stiropor je u našoj otpadnoj ambalaži skoro u potpunosti zamijenjen ljepljivim kartonom koji štiti sudopere i kuhinjske armature u kutijama tokom transporta. 

Karton koji kupci bacaju u kontejnere namijenjene za otpadni papir, lako je reciklirati i ponovno upotrijebiti. Stiropor ili ekspandirani polistiren zbog svoje veličine zauzima puno prostora u smeću. 

Uz to, stiropor, ako se pravilno ne reciklira, završava u svjetskim vodama i budući da je netopiv, često postaje "hrana" za morske životinje, što ujedno znači i njihovu smrt. No, čak i uz pravilno recikliranje (spaljivanje), puno se opasnih plinova ispušta u zrak, pa je kartonska ambalaža svakako ekološki prihvatljivija alternativa.

Neka svaki dan bude 22. april, Dan Zemlje!

Prošli smo mjesec proslavili Dan Zemlje. Stoga se zaštita okoline spominje još češće. Obilježava se godišnje u više od 192 zemlje raznim događanjima o ekološkoj svijesti.

Dan planete Zemlje u ovom se obliku često obilježava tokom čitave sedmice oko 22. sprila. Skoro svaki pojedinac može dodati svoj kamenčić u mozaik zdravog i očuvanog planeta.

U Alveusu se trudimo biti na dobrom putu s predanošću ekološki prihvatljivim rješenjima.

Poštujemo prirodu i cijenimo lijepo i istovremeno osjetljivo okruženje s Križnom jamom u prvom planu. Želimo ostati vodeći evropski dobavljač sudopera i kuhinjskih slavina, ali istovremeno beskompromisno uzimamo u obzir okolinu u kojoj živimo i naučili smo s njom suživjeti na nju utjecati na najmanji mogući način.

 

Kako vi stojite sa zaštitom okoline?

Povratak na popis