Košarica

Košarica je prazna!

Tražilica

EKO KUHINJA

Mjesec april u Alveusu već tradicionalno posvećujemo podizanju svijesti o odgovornom postupanju prema okolišu.

EKO KUHINJA

Zašto baš mjesec april? Jer u aprilu slavimo DAN PLANETE ZEMLJE. 
Dan koji nas podsjeća upravo na to: na izuzetan značaj zaštite okoliša i prirodnih resursa.
Uči nas o važnosti održivog načina života i očuvanja ekosistema za buduće generacije. Također ističe važnost osvještavanja o klimatskim promjenama i globalnom zagrijavanju. Dan Planete Zemlje potiče nas na djelovanje, čime svaki pojedinac može doprinijeti zdravijem i održivijem planetu.

Zašto je održivi način djelovanja tako važan?


Alveus se nalazi na posebno osjetljivom području Slovenije, u Loškoj dolini. Naše proizvodne pogone okružuje svjetski poznata Križna jama.


Nedaleko odavde je još jedna prirodna znamenitost regije - Cerkniško jezero, najveće periodično jezero u Sloveniji. Da bi ovakav suživot uopće bio moguć, mi se prema našem predivnom okolišu odnosimo izuzetno odgovorno na svim razinama: u razvoju, upravljanju otpadom, proizvodnji s niskom potrošnjom energije, vraćamo čistu, nekontaminiranu vodu u prirodu, Alveus proizvodi su visokokvalitetni, dugog vijeka trajanja, a neki materijali (nehrđajući čelik) su čak 100 % biorazgradivi.


Zašto odabir Alveus proizvoda predstavlja odgovornost prema prirodi?

  1. Naše najpopularnije linije sudopera izrađene su od nehrđajućeg čelika - inoxa. Nehrđajući čelik je ikona održivosti i zaštite okoliša, jer ima dug vijek trajanja, a nakon upotrebe se može 100 % reciklirati. Alveus je razvio više od 20 grupa sudopera od nehrđajućeg čelika, za svaki stil i ukus: od trendi minimalističkih linija, od najmanjih okruglih do ogromnih pravokutnih i dvostrukih sudopera. Više o ovom održivom materijalu možete pronaći ovdje: Sudopere od nehrđajućeg čelika | Alveus 

  2. Alveusovi proizvodi dolaze u ekološkom pakiranju. Svjesni smo da proizvodi moraju ostati besprijekorni prilikom dostave, ali isto tako znamo koliko otpadna ambalaža opterećuje okoliš, stoga se konstantno trudimo poboljšati ambalažu poslanih proizvoda.

  3. Alveusovi proizvodi izrađeni su s mislima na očuvanje prirode. Ponosno nosimo "zeleni" certificikat, uključujući i ekološku dozvolu i prva smo tvrtka s više od 1000 zaposlenih koja je dobila certifikat ISO 14001 za odgovorno postupanje s okolišem.


Osim odabira održivih proizvoda, za eko kuhinju možete brinuti i korištenjem prirodnih sredstava za čišćenje.

 Naši stručnjaci pripremili su nekoliko recepata za učinkovita, ali prirodna sredstva za čišćenje vašeg sudopera i slavine.



  1. SODA BIKARBONA I OCAT 

Operite sudoper vodom, a zatim pospite sodu bikarbonu po vlažnoj površini, posebno oko odvoda. Trljajte mekom krpom, zatim poprskajte alkoholnim ocatom. Ovo će ukloniti većinu bakterija, a budući da su oba sastojka prehrambeni proizvodi, ne morate brinuti zbog hemikalija. Nakon nekoliko minuta, isperite vodom i obrišite suhom krpom.

  •  Druga mogućnost kombinacije sode bikarbone i octa je stvaranje paste. U zdjelu stavite sodu i ocat (i limunov sok ako želite) i promiješajte. U početku će se stvoriti pjena zbog reakcije, a zatim će nastati pasta koju možete nanositi na površine i isprati vodom. Na taj način možete očistiti i odvod - ulijte pripremljenu pastu u njega i nakon nekoliko minuta isperite vrućom vodom.

  1. VODA, OCAT I SODA BIKARBONA

Miješanjem ovih triju sastojaka dobiva se odlično prirodno sredstvo za čišćenje kuhinje i kupaonice.

U sprej bocu pomiješajte:

  • 0,5 litra vode
  • 0,5 litra alkoholnega ocata
  • 2 žlice sode bikarbone 

Raspršite sredstvo za čišćenje, ostavite da djeluje, obrišite krpom i isperite vodom.

  1.    SODA BIKARBONA I LIMUN

Pospite sodu bikarbonu na polovicu limuna i njome trljajte mrlje.

  1.    OTKLANJANJE KAMENCA S OCTOM

U sprej bocu stavite mješavinu alkoholnog octa (tj. octa za čišćenje), kojim jednom tjedno poprskate sudoperu i slavinu. Nakon brisanja s mekom krpom, bit će kao nova. Za tvrdokorne mrlje od vodenog kamenca, namočite krpu octom, omotajte je oko željenog područja na 15 minuta, a zatim isperite toplom vodom.

 

  1.    LIMUN I SOL

Navlažite sudoper i posipajte sol po cijeloj površini. Dva limuna narežite na kolutove i rasporedite po sudoperu i radnoj površini te slavini. Zatim temeljito trljajte limunom po sudoperu. Isperite vodom i osušite papirnatim ubrusom.

 

  1.    BRAŠNO

Brašno je izvrsno za poliranje sudopera iz nehrđajućeg čelika. Prvo operite sudoper sapunicom i temeljito obrišite do suhog (ako je sudoper vlažan, brašno će postati ljepljivo i stvarat će se grudvice i poliranje neće uspjeti). Posipajte brašno po sudoperu, trljajte papirnatim ubrusom i "pometite" brašno u odvod, a zatim još jednom operite i osušite sudoper, koji će sada sjati kao novi.


  1. LIMUN

Limun je također odličan za čišćenje drvenih daski za rezanje. Prepolovite limun, istrljajte po dasci i obrišite do suhog. Ako su mrlje posebno tvrdokorne, koristite limunov sok i ostavite da djeluje nekoliko minuta.

 

Ako ste stigli do kraja ovog članka, znači da vam je stalo.

 
Hvala.
Nadamo se da smo doprinijeli tome da u budućnosti radije posegnete za održivim proizvodima.
Neka svaki dan bude Dan Planete Zemlje!

Povratak na popis