Košarica

Košarica je prazna!

Tražilica

Pogled u prošlost

Ponosimo se našom bogatom historijom i iznimnom baštinom koju smo gradili tijekom godina.

Pogled u prošlost

U zaleđu slikovitog Cerkniškog jezera, gdje se isprepliću mir i ljepota prirode, već desetljećima stoji Alveus.

Svih tih godina ovdje, u Ložu, uspješno oblikujemo nehrđajući čelik u kuhinjske sudopere prilagođene vremenu, potrebama i specifikacijama različitih tržišta. Ponosimo se našom bogatom historijom i iznimnom baštinom koju smo gradili tijekom godina.


Teški počeci 

Krenimo od početka - prije više od pedeset godina rođena je naša priča. Tačnije, 1968. godine, kada smo počeli s serijskom proizvodnjom sudopera od nehrđajućeg čelika.

Počeci, kao i kod većine, nikako nisu bili jednostavni. Morali smo se suočiti s ograničenom strojnom opremom. No to nas nije zaustavilo. Svaki dan smo marljivo radili na poboljšanju kvalitete naših proizvoda.

Ručno smo izrađivali ocjedne površine na hidrauličnim prešama, zavarivali i brusili posude. Svaka operacija zahtijevala je puno fizičkog napora i vještine, ali nismo odustajali. Tvrdim radom postepeno smo poboljšavali naše procese i povećavali produktivnost.

A. Sterle, direktor Alveusa između 1986. in 2003. godine
"Ova fotografija je snimljena otprilike godinu dana nakon uvođenja programa proizvodnje nehrđajućih sudopera. To su bili sami počeci uvođenja tog programa. Rad je bio fizički vrlo naporan jer se uglavnom obavljao ručno. 

Na fotografiji se prikazuje brušenje i poliranje posude sudopera. Radnik u ruci drži brusni ili polirni disk koji pokreće pletena žica (po domaći "zajla") koja je uzrokovala vibracije koje su jako opterećivale ruke radnika. Radili su pod zaštitnim odijelom u kojem se dovodio svježi zrak kako radnik ne bi udisao prašne čestice. 

Čišćenje sudopera se također obavljalo isključivo ručno, krpama i sredstvima za poliranje. Takvi teški poslovi uzrokovali su brojne probleme s dišnim sustavom i zglobovima na rukama. U 55 godina do danas tehnologija izrade sudopera se postupno mijenjala i razvijala na bolje, značajno doprinoseći humanizaciji rada. Uvođenjem numerički upravljanih strojeva za zavarivanje, brušenje i poliranje te čišćenje sudopera, teška i štetna radna mjesta gotovo su potpuno eliminirana."


Izazovi prilikom izvoza

U sljedećem desetljeću uložili smo mnogo truda u razvoj programa, tehnologije i nabavku odgovarajuće proizvodne opreme. Na taj način smo poboljšali procese i produktivnost. Vremenom smo proširili prodajni program i počeli izvoziti Alveus proizvode u različite zemlje.

"Prvi izvoz sudopera počeo je 1972. godine u Italiju. U to vrijeme i kasnije, u Jugoslaviji je kronično nedostajalo deviza. Sav nehrđajući čelik morao se uvoziti jer domaća proizvodnja nije bila kvalitetna. Zato smo bili prisiljeni izvoziti sudopere kako bismo zaradili devize za uvoz čeličnih ploča. Problem je bio još veći jer nam je država uzela određeni dio deviza od izvoza ili ih je refundirala u domaćoj valuti. Budući da smo već tada imali kvalitetne proizvode, uspjeli smo povećati izvoz na konvertibilna tržišta. 

Prvi veći izvozi obavljeni su u Iran, Irak i Saudijsku Arabiju. Slijedio je obiman izvoz u tadašnju Čehoslovačku, a kasnije i u Njemačku, Austriju, Poljsku i Francusku. Izvoz se s godinama povećavao, tako da smo već 1997. godine izvozili u 48 zemalja Europe i svijeta, pa smo već tada imali 70% udjela u izvozu." A. Sterle, direktor Alveusa između 1986. in 2003. godine

Na taj način smo izgradili ugled i uspostavili kontakte s vodećim tvrtkama u industriji.


Suživot s osjetljivom prirodom

Održivi razvoj uvijek nam je bio izuzetno važan. Od samog početka svjesni smo važnosti suživota s prirodom i okolišem.

"Uvijek smo se trudili uvođenjem tehnologija koje što manje utječu na okoliš. Svaka nova investicija u opremu razmatrala se i s aspekta utjecaja na okoliš. Držali smo se izreke da "nismo toliko bogati da bismo kupovali jeftino" i opremu koja je štetna za okoliš. Emisije iz tvrtke uvijek su bile pod kontrolom i bezopasne."
A. Sterle, direktor Alveusa između
1986. in 2003. godine 

I danas djelujemo odgovorno i smanjujemo svoj utjecaj na okoliš kroz sve naše aktivnosti. Želimo biti u skladu s prirodom i doprinijeti zelenijem i održivijem svijetu.


Jaka povezanost s lokalnom zajednicom

Danas Alveus zapošljava više od 100 ljudi, većinom iz okolnih mjesta, baš kao i prije. 


"U prošlosti je Kovinoplastika bila najveći poslodavac u lokalnoj i širem području.

Tvrtka je tada bila vrlo stabilna i snažna, tako da je globalizacija i propast bivše države nisu previše pogodile. Mnoge susjedne tvrtke tada su značajno smanjile obim proizvodnje i prodaje, dok je Kovinoplastika ostala stabilna upravo zbog snažne orijentacije na izvoz. Zahvaljujući proizvodnim programima Kovinoplastike, u lokalnoj i široj zajednici razvilo se mnogo kooperanata koji su postali manje tvrtke." A. Sterle, direktor Alveusa između 1986. in 2003. godine.


Što zapravo znači ALVEUS?

Ime Alveus potječe od latinske riječi koja znači "ležište" ili "korito" rijeke koja slijedi svoj tok. Zanimljivo je da je taj prirodni fenomen također karakterističan za Cerkniško jezero.


Danas je Alveus sinonim za kvalitetne sudopere i kuhinjske slavine. Ponosimo se našim raznolikim portfeljem koji omogućuje svakome da odabere i izrazi vlastiti identitet u kuhinji. Naše proizvode usmjerene na održivost odlikuje suvremena estetika, visoka funkcionalnost, kvaliteta i izvrstan omjer cijene i kvalitete.

Zaključimo riječima naše direktorice Simone Celestine: 

»Trudimo se biti inovativni i hrabri. Ne bojimo se isprobati nešto novo i drugačije, čak i ako to znači odstupanje od uobičajenih putova. S brzom prilagodbom promjenama i uvođenjem novih trendova ističemo se kao pioniri u industriji. Naše vrijednosti poput raznolikosti, inovativnosti, hrabrosti, odgovornosti i timskog duha ukorijenjene su u samom srcu našeg poduzeća. Inspirirani bogatom poviješću i snagom prirode oko nas, nastavit ćemo stvarati proizvode koji zadovoljavaju različite ukuse i zahtjeve. Alveus je i ostaje pouzdani partner u kuhinji.





Povratak na popis