Košarica

Košarica je prazna!

Tražilica

SUDOPERI: Najčešća pitanja i odgovori

Sakupili smo neka od najčešće postavljanih pitanja o sudoperima i slavinama na koja su nam odgovorili stručnjaci Alveusa.

SUDOPERI: Najčešća pitanja i odgovori

1. Kako izabrati savršen sudoper?

 Ne postoji jedinstven odgovor na ovo pitanje, jer izraz "savršen sudoper" za svakoga znači nešto drugačije.

Stoga je najbolje da zapišete prednosti i nedostatke svake vrste sudopera, kako biste što prije pronašli svoj favorit.

Nehrđajući čelik od kojeg su izrađeni Alveus sudoperi je vrhunske kvalitete, što korisniku jamči snagu i izdržljivost od prvog dana korištenja. Uz pravilnu, ali jednostavnu njegu, vaš sudoper će zadržati svoj jedinstveni sjaj i moderan izgled, koji može pružiti samo vječiti favorit - nehrđajući čelik.

Prednosti: izdržljiv, pogodan za većinu stilova i boja u kuhinji, veliki izbor oblika i modela, visoko higijenski, ekološki prihvatljiv (čelik se u potpunosti može reciklirati).

Nedostaci: kod neredovnog čišćenja vidni su ostaci kamenca, djelimično su osjetljivi na ogrebotine (vrhovi noževa, žičani sunđer). Ali ogrebotine su odraz života u kuhinji.

 

Sudoper od kompozitnog materiala Granitala napravljen je od mješavine čestica najjačeg granitnog materijala i posebne mase koja mu udvostručuje snagu i izdržljivost.

Ovo ga, pored lijepog izgleda, stavlja uz bok najčešće biranom sudoperu na svijetu, sudoperu od nehrđajućeg čelika.

Kompozitni sudoper, bilo u bijeloj, pješčanoj, smeđoj, sivoj ili crnoj boji savršeno se uklapa u monokromatske kuhinje malih ili velikih formata, a osim velike čvrstoće i izdržljivosti, lako se čisti.

Prednosti: izuzetno izdržljiv sudoper, dostupan u popularnoj crnoj boji i drugim zemljanim tonovima, vrlo otporan na temperaturne promjene. Lako se čisti: svakako preporučujemo da ga obrišete i osušite nakon korištenja, a većinu mrlja i prljavština može se ukloniti s blagim neabrazivnim tekućim sredstvima za čišćenje u kućanstvu, ostatke vapnenca uklanjamo sa 9% octenom kiselinom (alkoholni ocat) a možete ga namazati i kapljicom biljnog ulja).

Nedostaci: djelimično osjetljiv na ogrebotine (vrhovi noževa) i jake mrlje (naročito se odnosi na najsvjetlije nijanse sudopera - ako se odmah ne očisti, nastaje mrlja, npr. od cvekle). Određene boje možda neće odgovarati svakoj odabranoj nijansi drvenog dijela kuhinje (preporučuje se vizualna konsultacija).


Sudoper od kaljenog stakla: sam sudoper je izrađen od nehrđajućeg čelika, okružen elegantnim rubom i površinom za odlaganje od prekrasnog, sjajnog kaljenog stakla. Savršena opcija za individualizaciju, jer možemo personalizrati staklo u bilo koji dizajn ili boju koju odaberete.

Prednosti: ima sve prednosti naših sudopera od nehrđajućeg čelika, a kaljeno staklo se posebno lako čisti i održava.

Nedostaci: ako nešto jako teško ili oštro padne na ivicu kaljenog stakla pod nezgodnim uglom, kaljeno staklo može popucati ili okrhnuti (ali se neće i raspasti zbog načina obrade).

Međutim, Alveus sudoperi od kaljenog stakla su izuzetno izdržljivi i takvi slučajevi su vrlo rijetki. Više u videu: https://www.youtube.com/watch?v=rcgAP6ZO4FY&t=5s 

 

Alveus Monarch: ima sve prednosti sudopera od nerđajućeg čelika - materijali, dizajn, kvalitet - ali dolazi u četiri izuzetne nijanse, koje se postižu posebnom obradom površine od nerđajućeg čelika. Na ovaj način dobijamo jedinstvene nijanse zlata, bronze, antracita i bakra.

Prednosti: sve prednosti sudopera od nerđajućeg čelika, izuzetna upadljivost i individualnost, mogućnost kombinovanja nijansi boja. Posebna PVD tehnologija čini Alveus Monarch sudopere još jačima i olakšava čišćenje.

Nedostaci: viša cijena, djelimično osjetljiv na ogrebotine (vrhovi noževa), ako ga ne čistite redovno,vidni su ostaci kamenca.

 

2. Koje su standardne dimenzije sudopera?

Standardna veličina sudopera stane u ormarić širine 60 cm. 

A Alveus vam nudi najrazličnije dimenzije i oblike sudopera. Zašto u svoju nestandardnu kuhinju stisnuti standardnu dimenziju sudopera?

Morda vam više odgovara manji okrugli sudoper Form 10 za ormarić 40 cm, ili možda ogromni Kombino 70 za ormarić širine 80 cm, za prostornije, klasične kuhinje Classic Pro 110, koji zahtjeva ormarić 80 cm.

Ili možda želite sasvim izaći iz standardnih okvira i odlučiti se za ugaoni sudoper dimenzija 90x90 cm.

Među kupcima u posljednje vrijeme primjećujemo porast potražnje za velikim sudoperima i duplim sudoperima.Izbor pravog sudopera

 

 

3. Sudoper sa jednom ili dvije posude (jednostruki ili dvostruki sudoper)?

 Jedna od uobičajenih dilema koja muči korisnike je da li da izaberu jednostruki sudoper sa ili bez površine za ocjeđivanje ili da se odluče za dvostruki sudoper.Alveus Monarch zlatni i bronzani sudoper

 Savjetujemo kupcima da prvo razmotre širinu ili veličinu ormarića u koji ćete ugraditi sudoper, jer to svakako predstavlja ograničenje u izboru.

 Zatim morate znati da li će kuhinjska slavina biti na lijevoj ili desnoj strani ili čak na sredini sudopera.Alveus moderni sudoperi

 Odluka najviše zavisi od vaših navika u kuhinji:

  • Jednostruki sudoper predlažemo kupcima koji uglavnom koriste mašinu za pranje sudova i njihovo posuđe se ne nakuplja u sudoperu;
  • Dvostruki sudoper predlažemokupcima koji često peru suđe ručno, kako bi ga mogli ostaviti da se ocijedi u jednom sudoperu. Takođe je pogodan za velike porodice u kojima se puno kuha i zbog toga se zaprljaju velike količine posuđa koje se ne može istovremeno prati u mašini za pranje sudova i stoga dio njih ostavljamo u jednom sudoperu. 


4. Koja je svrha dvostrukih sudopera?

 Odgovor se krije već u prethodnom pitanju - prije svega u prostranosti, praktičnosti prilikom ručnog pranja suđa, prostoru za oceđivanje već opranog suđa, dodatnom prostoru za odlaganje prilikom pripreme hrane za veliki broj ljudi...Granitni sudoperi

 Alveusovi stručnjaci uvijek preporučuju dvostruki sudoper za domove u kojima se puno kuha i druži uz hranu.

U tom slučaju dvostruki sudoper zapravo povećava vašu radnu površinu, jer se iskorišteno posuđe može staviti u jedan dio sudopera, a u međuvremenu imate još jedan sudoper slobodan i čist za tekući rad. Neprocjenjivo!

  

5. Da li izabrati sudoper od granitala ili nehrđajućeg čelika?

 U Alveusu smo beskompromisni kada je u pitanju kvalitet, tako da samo jedan faktor može odlučiti: vaš ukus.Moderni kuhinjski sudoperi

 Usporedite ih vizualno prema odabranom drvenom dijelu kuhinje – stilu, boji i izgledu, pa ćete vjerojatno najlakše odlučiti da li vam više pristaje vječna elegancija i sjaj inoxa ili nježni i zemljani tonovi granita. 

  

6. Da li su granitni sudoperi vrijedni novca?

 Da, svakako. Vizuelno ćete biti zadovoljni s njim, dugim vijekom trajanja, lakoćom održavanja... Nisu među najjeftinijim, ali nisu ni među najskupljima. Naravno, uzmite u obzir da se radi o dugoročnoj kupovini, gdje svakako vrijedi izreka: "Malo para, malo muzike".Sudoperi u različitim bojama

7.Koji sudoper je najlakše održavati čistim?

 Prilikom održavanja čistoće moramo biti svjesni da ne zavisi sve samo od materijala, već i od oblika sudopera.

Ako baš ne volite da u rukama držite krpu i sredstvo za čišćenje, onda biste se možda trebali odlučiti za što zaobljenije linije, jer ih je lakše obrisati od modernijih ravnih linija.Čiščenje sudopera

Od velike pomoći će vam biti i verzija sudopera ispod pulta (ugradni), jer ćete mrvice i kapljice s radne površine lako obrisati direktno u sudoper, a prilikom toga neće dolaziti do zapinjanja za rub gornje površine sudopera.

Prilikom odabira materijala preporučujemo nehrđajući čelik ako vam ne smetaju ostaci kapljica odnosno sasušenog kamenca, a to naravno u slučaju da sudoper ne brišete redovito suhom krpom. Ili možda granit u tamnijim nijansama. 

 Ali svakako je redovno čiščenje neophodno za sve vrste sudopera, kako iz higijenskih razloga, tako i zbog estetskih, odnosno uklanjanja tragova kamenca.

  

8. Koje su najvažnije karakteristike kuhinjske slavine?

 Prilikom odabira kuhinjske slavine Alveusovi stručnjaci savjetuju da obratite pažnju na materijal i njegovu obradu, način rukovanja slavinom, te oblik i boju kojom ćete postići puni efekt - sklad s kuhinjom ili možda potpuni kontrast, koji je tipičan za najnovije kuhinjske trendove.Crni sudoperi i česme

Materijal: Alveus slavine za kuhinju izrađene su od mesinga ili nehrđajućeg čelika s različitim površinskim obradama.

Vječno elegantan srebrni izgled na raspolaganju je u sljedećim verzijama: polirani krom (CHR), brušeni krom (CHR-BR), nehrđajući čelik - saten (SAT), nikal - mat (NIC BR).Alveus kuhinjske česme

Boja: za različite efekte boja, Alveus kuhinjske slavine su premazane posebnim tretmanom. Tako je vrhunska kolekcija Monarch slavina presvučena slojem keramičkog nitrida, koji nam daje četiri jedinstvene nijanse (zlatna, antracit, bronza i bakar). Za učinak zemljanih tonova granitala, koji se odlično uklapaju sa granital ali i sa drugim sudoperima, slavine su obrađene tako da dobijemo različite nijanse: crna, bijela, pješčana, smeđa … 

Oblik i rukovanje: dizajn Alveus slavina je čist, bez skrivenih ili teško dostupnih uglova koji bi vam smetali prilikom čišćenja. Slavine su prilagođene i funkcionalnim potrebama pojedinca - tako da imamo široku paletu slavina sa dodatnim opcijama - izvlačne slavine, slavine sa tušem, preklopne za ispod prozora...

Za sve kuhinjske slavine, kao i za sve naše proizvode, koristimo samo najbolje materijale, koji garantuju dug vijek trajanja, a istovremeno omogućavaju lako održavanje. Naše kuhinjske slavine dizajnirane su imajući na umu funkcionalnost i jednostavno korisničko iskustvo.

Povratak na popis