Košarica

Košarica je prazna!

Tražilica

Trendovi u kuhinji 2022

Pročitajte savjete stručnjaka Alveusa i u 2022. godini uživajte u kuhinji iz snova prema najnovijim trendovima.

Trendovi u kuhinji 2022

Nova godina donosi i uzbudljive inovacije, nove boje i nove trendove na polju uređenja enterijera, posebno u oblasti kuhinja.


Kuhinja 2022. godini

U protekle dvije godine, kada je cijeli svijet zahvatila pandemija, mnogi od nas su ponovo otkrili vrijednost naših kuhinja – radili smo u njima od kuće, rješavali zadatke s djecom, kuhali svaki dan, družili se sa porodicom...

Stoga trendovi 2022. teže kuhinji koja je multifunkcionalna, praktična, ali i dalje ugodna oku i dodiru - kuhinje 2022. teže od tamnih nijansi ka bojama, a u prvi plan dolaze materijali raznih oblika i tekstura.


Trendovi boja u kuhinji i kako ih kombinirati

Crna

U protekle dvije godine, crna kuhinja je ono što je nekada bila bijela.

Zajedno sa prirodnim drvetom u naše domove unose eleganciju, toplinu i osjećaj domačnosti, koji smo tako rado preuzeli od danskog "hygge" načina življenja.

Zemljani spokoj nadograđuje sudoper prirodnog izgleda - kompozitni materijal granital u raznim nijansama boja grupe iz grupe sudopera Formic savršeno će upotpuniti vašu ugodnu crnu kuhinju mat izgleda, bilo da se odlučite za svjetliju pješčanu ili crnu nijansu sudopera. Upotpunite ga kuhinjskim slavinama u istoj boji i posvetite se i uživajte sa najmilijima u srcu svog doma.

Želite li postići elegantnu, monokromatsku crnu? Tada predlažemo i zlato u sjajnoj crnoj kuhinji - Alveusova kolekcija sudopera Monarch Gold u kombinaciji sa kuhinjskim slavinama Zeos P Monarch podići će vašu kuhinju na potpuno novi nivo. Zlatna boja će glamurozno zablistati pored crne i kuhanje će postati zadovoljstvo, a ne obaveza.

Sivo-zelena

Ako smo prošle godine uz crnu forsirali tamnoplavu i zelenu, 2022. nam donosi zemljanu sivo-zelenu nijansu, boje osušenog lišća žalfije - to je neutralna, mirna i nježna nijansa boja koja odmah omekšava i umiruje prostoriju.

Uz ormariće u sivo-zelenoj boji lijepo će se uklopiti radna ploča u izgledu svetlijeg drveta, koju možete kombinovati sa crnim ručkama i crnim sudoperom i slavinom, što će svakako dodati tačku na i.

Stručnjaci Alveusa preporučuju sudoper iz grupe Formic od kompozitnog materijala granital u crnoj (twilight) i kuhinjsku slavinu Eden modernog i elegantnog izgleda u crnoj boji.

Ako niste ljubitelj crne i želite modernu sivo-zelenu boju nadograditi održivim materijalima i teksturama u kuhinji, preporučujemo drvene ili mekane kožne ručke i bezvremenske klasike: sudoper od nehrđajućeg čelika Alveus iz grupe Pure sa slavinom Eden iz hroma u visokom sjaju.

Možda će vam bolje odgovarati elegantna Nerina PS slavina ili praktična Azeta P? Odluka je vaša.

Siva

Osim crne i sivo-zelene, omiljena je i siva, koja se dobro slaže s prirodnim drvetom. Alveusov dizajnerski tim najradije upotpunjuje sivu boju klasičnim nehrđajućim čelikom visokog sjaja. A Sivu boju bi svakako bilo savršeno obogatiti i Monarch sudoperom i Zeos slavinom u bronzanoj ili bakrenoj nijansi.


Bijela

Naravno, trenutne smjernice za boje ne bi trebale da vas odvuku od bijele – bijela je klasik koji nikada ne izlazi iz mode.

Stručnjaci samo preporučuju da je učinite toplijom pažljivim kombinovanjem sa drvenim površinama.

Kako biste ublažili bjelinu kuhinje, preporučujemo i mat i nježnije nijanse sudopera Formic zemljane boje zajedno sa kuhinjskim slavinama u istoj boji ili hromu visokog sjaja – moderne slavine Azeta P ili Eden.

Tako ćete bezvremenski klasik – bijelu boju - učiniti mekšom i manje sterilnom, a kuhinja će dugo služiti kao ukras vašeg doma.

 

Materijali u kuhinji

Top trend 2022. su i različiti materijali i teksture koje smisleno ugrađujete u priču svoje kuhinje.

U prvom planu su prirodni materijali – toplina drveta, hrapavost kamena, mekoća kože, glatkoća čelika – sve su to materijali koje dizajneri interijera ugrađuju u kuhinje. Na primjer, ako odaberete svilenkasto glatki sudoper od nehrđajućeg čelika, odaberite ručke ormarića od meke kože za savršen kontrast: hladno-toplo, glatko-meko. Ako odaberete ormariće visokog sjaja, onda bi bilo dobro izabrati sudoper i slavinu od kompozitnog granitnog materiala, koji su hrapavog izgleda.

Funkcionalnost u kuhinji

U vremenu koje smo proveli tokom pandemije između četiri zida u našim domovima, temeljito smo preispitali šta je važno i sada razumijemo važnost funkcionalnosti našeg doma.

U kuhinji su se dizajneri fokusirali na praktičnost – ormarići su podignuti do stropa tako da uz pomoć klupe možemo iskoristiti svaki kutak za odlaganje stvari, a u kuhinje se sve više uključuje i veliki ormarić za odlaganje stvari.

Hit su i kuhinje bez ručki. Ormarići su dizajnirani tako da nemaju ručke.

 

Trendovi 2022 za vaš dom

Šta trendovi 2022. predviđaju za cjelokupni dizajn interijera u domu?

  • Povezanost sa prirodom je svakako na vrhu liste: upotreba održivih materijala, zemljanih boja. Mi u Alveusu smo također održivi: sudoperi od nehrđajućeg čelika mogu se 100% reciklirati; sa posebnim postrojenjem za prečišćavanje u prirodu vraćamo samo pročišćenu vodu iz proizvodnje; smanjujemo potrošnju energije u inovacijama u proizvodnji; plastičnu ambalažu zamjenjujemo ekološki prihvatljivijom kartonskom ambalažom.
  • Isticanje jednog zida u dnevnom boravku - vraćanje tapeta, drvenih panela, stvaranje mirnog kutka pored kamina, čak i ako je električni.
  • Elegantne zavese od poda do plafona koje služe za obezbeđivanje privatnosti uveče i kao dekorativni element tokom dana.
  • Vraća se zlatna boja: ručke, sudoper, slavina, tuš, ukrasi... Kako biste prostoriji dali glamur i eleganciju, odaberite modernu zlatnu boju. Monarch Collection, koja uključuje i zlatnu boju, je najprestižnija grupa sudopera Alveus koja će vas impresionirati svojim modernim i jedinstvenim dizajnom.
  • Zeleno, volim te zeleno: velike zelene biljke su ponovo tu! Monstera, koja je postala popularan motiv praktički svuda, prodire u naše domove u svom svom zelenom sjaju, jer se sve više ljudi bavi uzgojem ovih egzotičnih i zanimljivih biljaka.

Trendovi zaista diktiraju neke smjernice, ali ne dozvolite da vas to odvrati od vlastitih želja i ukusa. Ali možda možete kombinovati svoje ideje sa trendovima i kreirati kuhinju i dom koji će ići ukorak sa modnim trendovima i dalje odražavati vašu ličnost i, što je najvažnije, dobro ćete se osećati u njoj.

Povratak na popis